Saçlarınıza İlaç Gibi Gelecek Besinler

Sağlıklı ve güçlü saçlar için dengeli beslenmek de çok önemlidir. Saç sağlığına olumlu etkileri ile ön plana çıkan besinleri ise şöyle sıralamak mümkündür:

  • Somon: Protein ve D vitamini (Güçlü saçlar için olmazsa olmazlardır.) açısından oldukça zengin olan somonu kalplerimizin yıldızı haline getiren bir diğer önemli özelliği de içerdiği  omega-3 yağ asitleridir. Saçın %3’ü bu yağ asitlerinden oluşur ve vücudumuz bu yağ asitlerini kendisi üretemez yani besinle dışarıdan almamız gerekir. Omega-3 aynı zamanda kafa derisinde bulunan hücrelerde, saçınızı ve saçlı deriyi nemli tutmak için bulunur. Eğer somon sevmiyorsanız alternatif olarak: Sardalya, alabalık, uskumru, ringa gibi balıkları da tüketebilirsiniz. 
  • Ceviz: Ceviz; içerdiği hatırı sayılır miktardaki omega-3 yağ asidi ile diğer  kuruyemişlerden ayrılır.  Ceviz aynı zamanda hücreleri DNA hasarına karşı koruyan biotin ve E vitamini açısından da oldukça zengindir. E vitamini özellikle güneşin yıprattığı saçlarınız için harikadır. Biotin ise saç dökülmesinin önlenmesinde en önemli savaşçılardan biridir. Ceviz bakır da içerir. Bakır saçlarımızın doğal rengini ve parlaklığını korumasına yardımcı bir mineraldir. Kısaca sağlıklı saçlar için cevizi günlük beslenme listenizde mutlaka bulundurun. Ceviz yiyemiyorum diyorsanız; salatalarınızda zeytin yağı yerine ceviz yağı kullanabilirsiniz.
  • Yumurta: Yumurta harika bir protein kaynağıdır. Aynı zamanda 4 anahtar mineral de içerir; çinko, selenyum, sülfür ve demir. Demir özellikle oldukça önemli bir mineraldir. Kanda oksijen taşınmasına yardımcı olur; ki bu da saç köklerinin beslenmesi için gereklidir. Demir eksikliğinde (özellikle kadınlarda) saç dökülme sorunu ortaya çıkar. Yumurta sevmeyenlerdenseniz; vücudunuzun demir ve protein ihtiyacını tavuk, balık, et gibi diğer hayvansal gıdalardan sağlayabilirsiniz.
  • Ispanak: Demir, bat karoten, folat ve C vitamini içeren ıspanak saçlarınızın canlı ve güçlü olmasını sağlarken bir yandan da saç derinizdeki kan dolaşımını düzenler. Kış aylarının bu güzide sebzesini mutlaka sofralarınızda bulundurun. Ispanak sevmem diyorsanız; yine yeşil ve lifli sebzeler alternatifiniz olabilir; brokoli, pazı, Brüksel lahanası gibi.
  • Mercimek: Mercimek protein, demir, çinko ve biotin içeriğince oldukça zengin bir baklagildir. Bu nedenle de vejetaryen kişiler için harika bir besin olduğu söylenebilir. Mercimek sevmem diyorsanız; diğer baklagilleri, nohut fasulye gibi tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
  • Yoğurt: Yoğurt saç ve cilt dostudur. Protein ve B5 vitamini (diğer adı ile pantenoik asit) ve D vitamini açısından zengindir. Yoğurt sevmiyorsanız; diğer süt ve süt ürünlerini tüketebilirsiniz. 
  • Havuç: Havuç yüksek miktarda beta karoten içerir. Güçlü bir antioksidan olan beta karoten; vücudumuzda A vitaminine dönüşür. A vitamini sadece gözler için değil, tüm vücut hücreleri için gereklidir. A vitamini eksikliğinde hücreler fonksiyonlarını yerine getiremez. Aynı zamanda kafa derisinin yağ dengesini de sağlayan A vitamini kepek sorunu, kaşıntı ve kızarıklıklara karşı da etkilidir. Havuç sevmem diyorsanız; kavun, bal kabağı, kayısı, ülkemizde yeni yeni bulunan mango ve tatlı patates de alternatif olabilir.
  • Yeşil biber: En çok C vitamini biberde bulunur. C vitamini zayıf kan damarlarının beslenmesine, kafa derisinde sirkülasyonun artmasına ve dolayısıyla güçlü saçlara kavuşmanıza yardımcı olur. Yeşil biber alternatifleri arasında portakal, limon, kivi, çilek, frambuaz sayılabilir.
  • Tavuk: Tavuk (tabi mümkünse antibiyotiksiz ve doğal yetişen) günlük protein, çinko, demir ve B vitamini ihtiyacınızı karşılayabilen bir besindir. Saçlarımız neredeyse proteinden oluşan yapılardır. Bu nedenle günlük yeterli protein almak dolayısıyla tavuk tüketmek çok önemlidir.
Dr. Handan Yavuz
Dr. Handan Yavuz

Diğer Yazılar

Randevu Alın