Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi; cildin orta tabakasına maksimum fayda sağlanabilecek şekilde uygulanan enjeksiyonların kullanıldığı, ameliyatsız bir tıp tedavisidir.
Dr. Pistor’un uygulamayı geliştirmesini izleyen ilk yıllarda Mezoterapi öncelikle tıbbi durumların tedavisi için kullanıldı. Daha sonra mezoterapi tekniğin cilt hastalıklarını tedavi etmek için de kullanılabileceği keşfedildi. Bu sayede mezoterapi; kırışıklıklar, selülit, çatlaklar, saç dökülmesi, akne tedavisi, vücut şekillendirilmesi ve cilt sıkılaştırma için de kullanılmaya başlamıştır.

Mezoterapinin 2 temel etkisi vardır: Mekanik yani fiziksel etki ve kimyasal etki.
Mekanik/Fiziksel etki; mezoterapide kullanılan enjeksiyonlar (kimi zaman iğne, kimi zaman dermapen kimi zaman da radyo frekans/ altın iğne kullanılır) cilt yüzeyinden orta tabakasına kadar etki eder. Yapılan enjeksiyonlar cilde fiziksel bir zarar verir. Bu kontrollü fiziksel etki nedeniyle, cilt kendi kendini tamir etmeye başlar. Bu sayede hücre yenilenmesi, kolajen üretimi, cilt sıkılaştırma ve iyileşme tetiklenir. Bu küçük enjeksiyonların çok sayıda tekrarlanması ile etkinlik artar.
Saç Mezoterapisi Nasıl Yapılır?
Kliniğimizde Saç Mezoterapi Aşamaları:
1- Konfor:
2- Dermapen:
3- Enjeksiyon:
4- Elektroporasyon:
Kimler Saç Mezoterapisi Yaptırmalıdır?
- Saç dökülmesi şikayeti olanlar
- Saç ekimi öncesi veya sonrası mevcut saçlarının korunmasını isteyenler
- Saçlarında incelme, zayıflık fark edenler
- Saçlarının parlaklık ve hacim kaybettiğinden şikayetçi olanlar
- Her hangi bir tedaviye bağlı olarak (örneğin kemoterapi) oluşan saç kaybını telafi etmek isteyenler
- Ailesinde ciddi saç dökülmesi şikayeti olanlar
- Ailesinde saç dökülmesi sebebiyle saç ekimi yaptıran aile bireyi olanlar
- Yoğun stres sebebiyle belirgin ama kısa süreli saç dökülmesi şikayeti olanlar
- Saça uygulanan her hangi bir işlem sebebiyle (örneğin saçların boyanması veya kuaförde başka bir işlem görmesi esnasında yanması gibi) saçların uğradığı hasarları telafisi etmek isteyenler
- Saçların kolay kırılması, sönük ve bakımsız görünmesi şikayeti olanlar
- Aşırı fön, boya v.b işlemlerden sonra saçların bir türlü kendini toparlayamaması durumunu yaşayanlar,
- Diyet sonucu hızlı bir şekilde saç kaybı yaşayan kişiler
- Gebelik sonrası oluşan saç kayıplarını telafi etmek isteyenler
Saç mezoterapisi için seçilen ürünlerin öncelikle saç dökülmesini durdurucu etkileri olması gereklidir. Her bir saç mezoterapi ampulü; saç büyümesini uyarıcı etkileri olan, saçın yıpranma sürecini yavaşlatan, saç köklerinin ve saçın yapısını kuvvetlendiren ürünlerden zengin olması gerekir.
Saç mezoterapisinde amaca uygun olarak seçilen karışımlar, doğru derinlikte, küçük dozlarda, özel iğneler ve özel tekniklerle cilt altına verilir. Saçlı derinin orta tabakasındaki saç köklerini besleyen kılcal damar uçlarına ulaşan mezoterapi ürünleri hızlıca etkisini gösterir. Uygulanan saç mezoterapi ürünü, saç köklerini besleyen vitaminleri, mineralleri, özel yapı taşı proteinleri, antioksidanları ve bölgesel kan dolaşımını arttırıcı maddeleri içermelidir.
Saç mezoterapi tedavisinde kullanılan iğnelerin çapı oldukça incedir. Ancak yine de bazı hastalar uygulama sırasında biraz acı hissedebilir. Dr.Handan Yavuz her saç mezoterapi öncesi saçlı deriye; özel olarak hazırlattığı anestezik sprey ya da kremleri uygulamakta ve uyuşması için 15- 20 dakika beklemektedir. Sprey formunda olan anestezik madde saçlı deriye daha rahat nüfus etmekte ve kişilerin uygulama sırasında rahatsızlık duymalarını en aza indirmektedir. Böylece Dr.Handan hastalarının saç mezoterapisi esnasında acı hissetme riskini minimalize etmeyi amaçlamaktadır.
Diğer bir seçenek de basınçla çalışan iğnesiz anestezilerle bölgenin uyuşturulmasıdır.
Saç mezoterapisinin belli başlı yan etkileri bulunmamaktadır. Ancak mezoterapide kullanılan ilaç ve diğer maddelere karşı bir hassasiyetinizin olup olmadığı tedavi öncesinde hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Saç mezoterapisinde verilen ilaç dozlarının oldukça düşük olmasının yan etki görülme riskini azalttığı bilinmektedir.
Unutulmaması gereken en önemli nokta; kötü sonuçlar ile karşılaşmak istenmiyorsa uygulamanın mutlaka hekim tarafından yapılmasına ve mezoterapide kullanılacak ürünlerin sağlık bakanlığınca onaylı olmasına dikkat edilmesidir.
Saç mezoterapisi uygulanacak alanın büyüklüğüne göre değişmektedir.
Saç sağlığı kliniğimizde ortalama bir saç mezoterapi seansı yaklaşık 45-60 dakika gibi bir zaman almaktadır. Çünkü; Dr. Handan Yavuz her mezoterapi öncesi 15 dakika kadar anestezi kreminin etki etmesini beklemektedir.
Kliniğimizdeki her saç mezoterapi uygulaması 15 dk kadar süren mikroenjeksiyon için kullanılan “dermapen” ile başlamaktadır.
Dermapen uygulamasından sonra hastanın saç derisine uygun iğne ucu ve derinliği seçilerek enjeksiyonlar yapılmaktadır. Enjeksiyon uygulaması da 15 dk kadar sürmektedir.
Dr. Handan son aşamada 10 dk kadar süren ” elektroporasyon” ile saç mezoterapi seansını tamamlamaktadır. Elektroporasyon saçlı derideki tüm mezoterapi ürününün emilmesini sağlamakta ve saçın büyüme fazına geçişini hızlandırmaktadır.
Tek seans saç mezoterapisinden bile saç köklerinizin fayda göreceği muhakkaktır. Ancak her tedavide olduğu gibi istenen sonuçların elde edilebilmesi için saç mezoterapisinin kaç seans uygulanması gerektiği kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Tedavi planlaması; mevcut soruna , saç tipine, cilt özelliklerine ve genel durumuna uygun olacak şekilde kişiye özel yapılır.
Ancak genelleme yapmak gerekirse;
Saç dökülmesi yaşayan kişilerde, dökülmenin önüne geçebilmek için genellikle 3-6 seans mezoterapi ihtiyacı vardır. Bunun nedeni; saç kökünün büyüme fazına tahmini olarak 3-6 aylık süreçte geçmektedir.
Saç dökülmesi durdurulduğunda ise koruma tedavisine geçilir. Bu tedavi genellikle yılda 1 defa 3 ya da maksimum 6 seanslık mezoterapi kürü olarak planlanır. Yine kişiye bağlı olarak seans sayıları azaltılıp artabilmektedir.
Saç mezoterapisi uygulaması sırasında hekim tarafından ihtiyacı olan bölgelere enjekte edilen ürünler vitamin, mineraller ve büyüme faktörü gibi pek çok maddeyi içermesi gerekmektedir.
Polikliniğimizde; Avrupa Birliği standartlarına uygun, Sağlık Bakanlığımızca tescilli, Avrupa menşeili ürünler kullanmaktadır.
Dr.Handan Yavuz Seçtiği Saç Mezoterapi Ürünlerinin İçeriğinde Nelerin Olmasına Dikkat Ediyor?
Saç Mezoterapisinde Kullanılacak Maddelerin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Saç Mezoterapisinin Etki Süresi Nedir?
Saç Mezoterapisinin Avantajları Nelerdir?
- Doğrudan saç köküne etki etmesi
- Saç dökülmesini durması
- Tüm saçların daha canlı ve parlak görünmesi
- Saç yoğunluğu zamanla artırması
- Uykudaki saç köklerini uyandırması ve büyüme fazına geçişi hızlandırması
- Kolay uygulanabilmesi
- Uygulamanın Lokal / bölgesel olması
- Sonuç kalitesinin yüksek olması
- Düşük yan etki riski
Hamile ve Emziren Kadınlar Saç Mezoterapisi Yaptırabilir mi?
