Saç Tedavileri

Saç ekimi, en basit tarifi ile arka ense bölgesindeki sağlıklı saç köklerinin ön ve üst bölgedeki boş alanlara aktarılması  işlemidir. 

Saç ekim operasyonları 1930’lu yıllardan beri uygulanmaktadır. Tabi ki yıllar içinde pek çok gelişme göstermiştir. 

Saç ekim işleminde sırasıyla şu adımlar takip edilir: 

  • İdeal greft sayısının hesaplanması
  • Lokal anestezi ile donör alandan saç köklerinin toplanması
  • Ekim alanının hazırlanması 
  • Ekimin yapılması

Her kişi için ideal olan greft sayısı değişkendir. Kişinin muayenesinde saç dökülme derecesi ve alanları belirlenir. İstenilen görünüme kavuşmak için hangi alanlara ekim yapılacağı kararlaştırılır ve bunun için ideal greft sayısı kişiye özel hesaplanılır.

 

Operasyonun ikinci adımı donör bölgeden (Dökülme alanına ekilmek üzere sağlıklı olan saç köklerinin toplanacağı bölgedir.) sağlıklı saç köklerinin toplanmasıdır. Uyguladığımız yöntemde saç kökleri tek tek alınır. Bu esnada kullanılan teknik aletlerin seçimi greft kırılma oranı açısından önemlidir. Tek tek kök toplama işleminde sadece minik kesikler oluşur. Bu kesiklerin iyileşme süresi ise oldukça kısadır.

 

Arka ense bölgesinden ekim yapılacak sağlıklı saç kökleri toplandıktan sonra, operasyonun ilk adımında belirlenen ekim yapılacak alanlara transfer edilir. Ekim yapılacak alanda minik kesikler ile kanallar açılır. Bu kanalların içine greftler (saç kökü)  yerleştirilir. Bu alanlarda zamanla yeni saçlar uzayacaktır. Ekim alanında yeni köklerin yerleştirileceği noktaların belirlenmesi ve köklerin doğru açı ile yerleştirilmesi oldukça önemli bir adımdır. Bu stratejik yerleştirme sonuçların doğal görünümü ile doğrudan ilişkilidir. Ekim sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli bölge ise saç alın çizgisidir. 

 

Toplama ve ekim işlemleri sırasında lokal anestezi uygulandığı için hastalar hiçbir acı hissetmemektedir.

 

Saç ekimi sağlıklı olan saç köklerinin, saçsız olan boş alanlara transferidir ve kesinlikle işe yaramaktadır. Donör bölgeden toplanan greftler, genetik olarak dökülmemeye kodlanmıştır. Bu greftler kel alanlara taşındığı zaman da ömür boyu uzamaya devam ederler. Dolayısıyla saç nakli sonrası sonuçlar kalıcıdır.

 

Ancak kısmi açıklığı olan veya sadece ön  bölgeye ya da sadece tepe bölgeye saç ekimi yaptıran kişilerde ilerleyen yıllar içinde tekrar saç nakli yapmak gerekebilmektedir. Bu kişilerde ilk işlemden 5 ila 10 yıl sonrasında ikinci bir işlem gerçekleştirilebilmektedir.

 

Saç ekimi işleminden sonra, özellikle ilk 3 gün ve sonrasında da ilk 15 gün oldukça önemlidir. Bu süreçte hastalar doktor tarafından önerilen ilaçları düzenli kullanmalı ve yıkama işlemlerini doktorunun tarif ettiği gibi özel şampuanlar ile yapmalıdır. Saçlı deri ve özellikle de ekim yapılan bölge direkt fiziksel etkilere asla maruz bırakılmamalıdır. Ağır sporlar, aşırı terleme sıcak veya soğuk havadan kaçınılmalıdır. Yeni yöntemler ile iyileşme süresi oldukça kısadır ve kişiler günlük yaşantılarına hızla adapte olabilmektedir. 

Picture of Dr. Handan Yavuz
Dr. Handan Yavuz

Diğer Yazılar

Randevu Alın