Kan Tahlili ile Saç Check Up
Saç Check-up Nedir?
Hepimiz gür, parlak, güçlü saçlara sahip olmayı isteriz. Bunun için de saçların sağlıklı olması gerekir. Peki saçlarımızın sağlıklı olup olmadığını anlamak için sadece dıştan bakmak yeterli midir?
Tahmin ettiğiniz gibi cevap “Hayır!”
Saçlarımız ile ilgili problemlerin çözümü için öncelikle sorunun ne olduğunun doğru olarak teşhis edilmesi gerekir. Saç check-up; detaylı bir saç ve saç derisi muayenesi ile birlikte bazı laboratuvar verilerinin ışığında bu değerlendirmenin en doğru şekilde yapılmasına olanak sağlar.
Saç Check-up da başvurulan laboratuvar tetkikleri nelerdir?
Saçlarımız harika aksesuar olmanın yanı sıra genel vücut sağlığımız ile ilgili de önemli ip uçları verir. Örneğin saçlarınız matlaşmaya çabuk kırılmaya ve dökülmeye başladı, bu vücudunuzda demir ve D vitamini eksikliği olduğunun belirtilerinden biri olabilir. Ya da kilo alıyor ve vermekte zorluk yaşıyorsunuz, çabuk yorulmaya başladınız, saçlarınız eskisi gibi güçlü değil dökülmeye başladı.. Bu durum vücutta tiroid hormonun az salgılandığının bir işareti olabilir.
Tüm bunları tespit edebilmek için Saç Check-up’da yapılan tetkikler şöyledir:
Hemogram (tam kan sayımı) : Tam kandaki hücreleri (lökosit, eritrosit, trombosit) saymak için kullanılan testtir. Genel olarak pek çok hastalık için önemli bilgi verir.
Demir: Demir eksikliği saç dökülmesinin yanı sıra yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, konsantrasyon bozukluğu, bağışıklık sisteminde sıkıntılar gibi pek çok soruna yol açabilmektedir.
TDBK (total demir bağlama kapasitesi)ve Ferritin: Demir eksikliğinin tespitinde bakılan tetkiklerdir.
Çinko: Eksikliğinde saç kayıpları gözlenir. Ayrıca çinko hormonların düzenli çalışması için gereklidir. Tırnak kırılması, sarı nokta hastalığı, diş eti hastalıkları, sindirim sistemi sorunları,cinsel istekte azalma da çinko eksikliğinde gözlenen diğer sorunlardır.
Magnezyum: Magnezyum saç sağlığını direkt etkilediği gibi vücutta pek çok işlevi olan bir mineraldir. Eksikliğinde saç dökülmesi, kramplar, kulak çınlaması, kalp kasılmalarında sorunlar, depresyon gibi etkiler gözlenebilmektedir.
Biotin: Diğer adı ile B7 vitamini eksikliğinde; saç dökülmesi, kaslarda güçsüzlük, ağız kenarında yara, doğum kusurları, mantar hastalığı ve anemi gibi hastalıklar gözlenebilmektedir.
Vitamin D: Saç sağlığından, kemik gelişimine,mental iyilik halinden bağışıklık sistemine kadar vücudumuzda pek çok sistemi etkilemektedir. Eksikliği halinde ciddi sorunlar ile karşılaşılabilmektedir.
Vitamin B: DNA, sinir hücreleri, alyuvar (kırmızı kan hücresi) üretimi başta olmak üzere vücudun sağlıklı bir şekilde varlığını devam ettirebilmesi için birçok hayati öneme sahip bir vitamindir. Eksikliğinde saç ve tırnak sağlığı bozulur, yara iyileşmesi yavaşlar,ilerleyen dönemde denge bozuklukları, kaslarda zayıflık, depresyon gibi etkiler de gözlenebilmektedir.
Folik asit: Folat adı da verilen folik asit, sağlıklı saçlar için gerekli olmasının yanı sıra; kan yapımında, yeni hücre oluşmasında ve hücrelerin yaşamına devam etmesinde aynı zamanda DNA ve RNA için üretiminde kullanılmakta olan bir vitamindir. Bu nedenle hamilelere folik asit takviyesi yapılmaktadır.
Kalsiyum: Kalsiyum denince akla hep sağlıklı dişler ve kemikler gelir. Bunların yanı sıra saçlar için de gerekli olan bir mineraldir. Eksikliğinde saç dökülmeleri gözlenebilmektedir.
TSH : Tiroid uyarıcı hormondur. Vücut metabolizmasını düzenleyen ( kalp atış hızı, vücut sıcaklığı, vücut ağırlığı, üreme sağlığı)hormonlardan biridir. Olması gerekenden daha yüksek miktarda salgılanması saçların dökülmesine, matlaşmasına da neden olmaktadır.
FSH: Folikül sitümüle edici hormonun kısaltmasıdır. Üreme fonksiyonları üzerinde etkili olan bu hormon aynı zamanda saç sağlığına da direkt etki etmektedir.
LH:Luteinizan hormonun kısaltmasıdır. LH da üreme sistemi üzerinde etkisi olan bir hormondur. Kadınlarda adet siklusu erkeklerde de sperm üretiminde etkisi bulunur. LH’daki dengesizlikler saç kayıplarına da neden olabilmektedir.